sunnuntai 8. huhtikuuta 2012

Neljän juuston munakas ja pinaatti-herkkusienilisukeSe on kummallista, miten jääkaapissa aina on kananmunia, joiden päiväys on menossa umpeen - tai jo mennytkin. Tänäänkin kävin jääkaapin sisältöä läpi päivällistarpeiden toivossa. Täysin yllättäen jääkaappiin oli ilmestynyt kuin tyhjästä kolme paketillista kananmunia, joista oli jo kahdesta mennyt, tietenkin, päiväys umpeen. Onneksi kananmunissa ei tuoreutta määrää pakkaukseen merkitty päivämäärä vaan pilaantuneet kananmunat erottaa jo pelkästä hajusta. Kananmunat päätyivätkin päivällistarpeiksi.

Näitä vanhaksi menneitä kananmunia oli sopivasti neljä, joten niistähän sai loistavasti tehtyä munakkaat kahdelle. Halusin tehdä munakkaista oikein mehukkaita, joten käytin blinipannua paistamiseen koska sillä saisin paksun munakkaan aikaiseksi. En ollut aikaisemmin käyttänyt blinipannua munakkaan tekemiseen, joten lopputuloksesta ei ollut takuuta. Maku munakkaissa oli kuitenkin erinomainen, ne paistuivat kuohkeiksi ja mehukkaiksi, ja veivät mukanaan keskivertonälänkin. Ainoaksi ongelmaksi muodostui munakkaan paksuus, kun munakas ei millään meinannut ottaa kypsyäkseen. Kun munakkaasta teki hieman ohuemman, ei paistamisessa ollut mitään ongelmaa.

Alkuviikosta jääneet herkkusienet ja jääkaapin vakioasukki chili saivat kaupasta seurakseen tuoretta pinaattia, mistä paistoin munakkaalle lisukkeen. Tämä hieman tulinen lisuke maistui todella hyvin munakkaan kanssa.

Munakas

4 kananmunaa
2,5 dl kolmen juuston kermaa (Valio)
persiljaa
mustapippuria
yrttisuolaa
Ritari-juustoa (Valio)

Pinaatti-herkkusienilisuke

herkkusieniä
tuoretta pinaattia
tuoretta chiliä
suolaa
pippuria

Riko kananmunat kulhoon. Lisää joukkoon kerma, silputtu persilja, rouhittu mustapippuri ja yrttisuola. Sekoita.

Kuumenna blinipannu ja anna nokareen voita sulaa pannulle ennen kuin kaadat puolet munakkaasta sille paistumaan. Itse tein sen virheen että täytin pannun lähes reunoja myöten täyteen, jolloin munakas ei kypsynyt pinnalta ja jouduin kesken paiston poistamaan raakaa munakasta pannulta. Toista munakasta tehdessäni en täyttänyt pannua yhtä täyteen vaan tein munakkaasta suosiolla ohuemman. Tämä yksilö kypsyikin jo helpommin.

Munakasta kannattaa paistaa hyvin miedolla lämmöllä, jotta pohja ei palaisi. Paistossa kestää kauan (nälkäisenä tuntui että Todella kauan) ja pienikin lämpö tummentaa munakkaan pohjaa reippaasti. Voit tavallisella veitsellä käydä läpi munakkaan reunoja ja nostella sitä hieman varmistaaksesi että se ei ole palanut pannuun kiinni. Munakasta ei siis ole tarkoitus kääntää paiston aikana, vaan sen annetaan kypsyä rauhassa miedolla lämmöllä. Toki kääntämistä voi halutessaan yrittää, mutta riski munakkaan rikkoontumiseen on suuri.

Raasta Ritari-juustoa noin 2 rkl munakasta kohden ja lisää raaste paistuvan munakkaan joukkoon vielä kun pinta on raaka ja raaste uppoaa munakkaaseen.

Pinaatti-herkkusienilisuke valmistuu muutamassa minuutissa, joten sen paisto kannattaa aloittaa vasta kun munakas on jo lähes valmis.

Pilko herkkusienet ohuiksi siivuiksi ja silppua chili pieneksi. Kuumenna öljy pannulla ja heitä ensimmäisenä chili pannulle, paista muutama minuutti. Lisää herkkusienet ja paista toiset pari minuuttia. Lisää tuore, huuhdeltu pinaatti pannulle ja paista miedolla lämmöllä muutama minuutti sekoittaen samalla. Mausta suolalla ja pippurilla.

Kippaa valmis munakas lautaselle paistopinta ylöspäin ja asettele pinaatti-herkkusienilisuke munakkaan päälle. Nauti heti.

2 kommenttia:

  1. kannattaa kokeilla uunia jos haluaa valmistaa paksumpia munakkaita.. Hetki pannulla normaaliin tapaan ja sitten uuniin noin 175-200 astetta ja sen verran että munakas on valmis.. Ansku :)

    VastaaPoista
  2. Kiitti vinkistä, kokeilenpa ensi kerralla :)

    VastaaPoista