tiistai 7. helmikuuta 2012

Herkkutattirisotto


Tätä risotto-ohjetta kokeilin ensimmäisen kerran uudenvuoden aatonaattona, vieraille tarjoamallamme päivällisellä - oli pakko päästä käyttämään vanhemmilta saadut itsepoimitut, kuivatut herkkutatit! Netti on täynnä erilaisia risotto-ohjeita, mutta itse päädyin Hesarin sivuilta löytämääni ohjeeseen. Tämä osoittautuikin erittäin hyväksi ja maukkaaksi ohjeeksi, jota on kokeiltu uudestaankin. Hesarin ohjeen löydät tästä linkistä. Ohjeesta riittää hyvin neljälle hengelle, mutta jos tarjoat lisänä esimerkiksi lihaa tai kalaa, ohjeen määrä riittää kuudellekin syöjälle.

30 g kuivattuja herkkutatteja
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
3 rkl oliiviöljyä
2,5 dl risottoriisiä (arborio)
1 dl kuivaa valkoviiniä
8 dl kasvislientä (osan voit korvata tattien liotusliemellä)
1 dl kermaa
25 g voita
1/4 tl mustapippuria
1 dl parmesaaniraastetta
1/2 ruukkua persiljaa
suolaa

Liota kuivattuja tatteja n. 1 tunti. Ota liotusvesi talteen.

Kuori ja silppua sipulit. Kuullota sipulisilppua öljyssä kattilassa.

Purista tateista pois ylimääräinen vesi ja lisää tatit sipulisilpun joukkoon. Paista, kunnes suurin osa tateista irtoavasta nesteestä on haihtunut.

Lisää riisi ja sekoita kunnes riisi on muuttunut läpikuultavaksi.

Lisää valkoviini, imeytä riisiin. Lisää kuuma kasvisliemi joukkoon pienissä erissä niin, että se ehtii suurimmaksi osaksi imeytyä riisiin ennen kuin lisäät sekaan lisää nestettä. Muista sekoitella välissä. Jos otit tattien liotuslientä talteen, suosittelen korvaamaan osan (ehkä noin 3 dl) kasvisliemestä sillä. Näin saat voimistettua herkkutattien makua risotossa.

Jos riisi ei ole vielä nesteiden lisäyksen jälkeen kypsää tai risotto näyttää kuivalta, kannattaa nestettä vielä lisätä hieman. Tämän risoton ei ole missään nimessä tarkoitus jäädä kuivaksi, joten nestettä voi huoletta lisätä jos siltä tuntuu.

Kypsennä seosta yhteensä noin 18 minuuttia. Lisää kypsennyksen loppupuolella sekaan kerma, voi, mustapippuri, raastettu parmesaani ja silputtu persilja.

Tarkista lopuksi maku ja lisää suolaa tarvittaessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti