keskiviikko 8. helmikuuta 2012

Päärynät punaviinissä

 

Viime uuden vuoden ruokateemanamme oli Espanja. Alku- ja pääruoat oli helppo keksiä, mutta jälkiruoan valitseminen oli yllätävän vaikeaa. Lueskeltuani aihetta koskevia sivustoja, nousi paahtovanukas perinteisimmäksi espanjalaiseksi jälkiruoaksi. Toinen vaihtoehto oli hedelmäkori. Kumpainenkaan näistä ei mielestäni sopinut kruunaamaan illallistamme.

Onnekseni löysin sivuston espanjalainenruoka.com, josta bongasin tämän reseptin. Luulin että punaviinissä keitetyt päärynät oli alunperin ranskalainen jälkiruoka, mutta koska se oli esitelty tällä espanjalaisia ruokia koskevalla sivustolla, päätin tarjoilla sitä vieraillemme. Valinta osoittautui onnistuneeksi, sillä päärynät olivat kevyt ja raikas päätös illalliselle. Ohje on kuudelle hengelle.

6 pientä hyvin kypsynyttä päärynää
1 l hyvää punaviiniä
1/4 l kirsikkamehutiivistettä
sokeria
muutama kanelitanko
tuoretta minttua

Kuori päärynät ja laita ne suurehkoon kattilaan. Kaada joukkoon punaviini ja kirsikkamehutiiviste. Käyttämäni tiiviste oli vanhempieni kokkailuista yli jäänyttä kirsikkamehua, joka oli tehty itsepoimituista happamista kirsikoista.

Lisää sekaan vielä sokeri (reilu puoli desiä) ja kanelitangot. Sekoita, ja anna kiehua noin puoli tuntia.

Nosta päärynät tarjoilulautasille, ja anna liemen keittyä vielä sen aikaa, niin että se muuttuu paksummaksi kastikkeeksi. Kaada kastiketta jokaisen päärynän päälle ja koristele mintunlehdillä. Tarjoile heti.

Itse en onnistunut keittämään liemestä paksua, johtuen lisäämästäni kirsikkamehutiivisteestä tai jostakin muusta tekijästä. Kaadoin päärynöiden päälle kuitenkin hieman lientä ennen tarjoilua ja se toimi hyvin myös sellaisenaan.

Nautimme jälkiruoan kera itse tehtyä kirsikkaliikööriä, jonka vanhempani olivat valmistaneet samaisista kirsikoista kuin mehutiivisteenkin. Paksu ja makea likööri sopi erinomaisesti jälkiruoan kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti