keskiviikko 11. huhtikuuta 2012

Mummo Ankan suussa sulava suklaakakku


Tämä ohje on minulle tuttu jo lapsuudesta ja muistaisin tämän ohjeen unissanikin. Resepti löytyy Ankkalinnan mestarikokit -keittokirjasta, jossa on lapsille suunnattuja, helppoja reseptejä. Sain keittokirjan alle kymmenen vuotiaana ja siitä lähtien Mummo Ankan ohje on ollut yksi perheeni suosikeista. Kakku on tehty niin monen monta kertaa, ja vähintään yhtä monesti ovat pienet tahmaiset sormet käännelleet kirjan sivuja, että sidonta on kirjasta jo rapistunut ja sivut ovat irtonaisina kansien välissä. Sivujen ulkonäöstä ja tahmajälkien lukumäärästä voi päätellä että resepti on ollut hyvin suosittu, eikä keittokirja ole säästynyt osumilta minun ja veljeni leipoessa.

Keittokirja on minulle todella tärkeä, vaikka en sitä enää käytäkään. Kirjaa katsoessa mieleeni tulee muistoja lapsuudesta, jotka muuten olisin jo varmasti unohtanut. Tämä keittokirja on ajan kuluttama, tahmainen muistoja sisällään säilyttävä kirja, ja siksi minulle todella rakas ja parhain keittokirjani.


3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
3 dl sokeria
2 tl vanilliinisokeria (tai vaniljasokeria)
4 rkl kaakaojauhetta
150 g voita
3 munaa
1 dl kuumaa, vahvaa kahvia
korppujauhoja
tomusokeria

"Mummo Ankka on tarkka tyttö ja sihtaa jauhot sihdin läpi kulhoon. Itse voit mitata jauhot ja leivinjauheen suoraan kulhoon. Sekoita."

"Pane uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Sekoita sokeri, vanilliinisokeri ja kaakaojauhe. Lisää jauhoihin."

"Sulata ja jäähdytä voi tai margariini. Kaada rasva jauhoihin ja sekoita tasaiseksi." (Itse en ole koskaan jaksanut odottaa voin jäähtymistä vaan olen sekoittanut sen kuumana jauhoihin. Hyvin toimii näinkin!)

"Vaahdota munat. Lisää vaahto taikinaan varovasti sekoittaen. Lisää lopuksi kahvi vähitellen." (Mitä paremmin munat on vaahdotettu, sitä kuohkeammaksi kakku paistuu - kannattaa siis panostaa tähän! Jos haluat lisätä kahvin makua kakussa, taikina kestää 0,5 dl enemmän kahvia kuin mitä ohje sanoo. Itse lisään aina tämän ylimääräisen desilitran puolikkaan taikinaan lisätäkseni kahvin makua.)

"Voitele vuoka huolellisesti rasvalla. Teflonpintaiselle vuoalle riittää vain kevyt sipaisu rasvaa."

"Kaada vuokaan korppujauhoja, kääntele, jotta ne leviävät tasaisesti."

"Kaada taikina vuokaan. Pane se ritilälle uuniin alaosaan. Paista 40-50 minuuttia. Käytä patakintaita, kun otat kakun uunista." (Parhaimman lopputuloksen saat, kun rupeat puolen tunnin paistamisen jälkeen kokeilemaan taikinan kypsyyttä esimerkiksi cocktailtikulla. Kun kakku on lähes kypsä, eli kun taikinaa vielä hieman jää kiinni cocktailtikkuun, on aika ottaa kakku ulos uunista. Näin kun otat kakun hieman raakana pois uunista, jää kakun koostumus kuohkeaksi mutta kosteaksi ja meheväksi."

"Pane ritilä tai leikkuulauta hieman jäähtyneen kakun päälle. Käännä ja nosta vuoka pois. Anna kakun jäähtyä."

"Kaada tomusokeria sihtiin. Koputa sihdin reunaa, niin tomusokeri leviää kauniisti kakulle."

3 kommenttia:

  1. Tein tänään suklaakakun erään kirjan ojeella ja se kakku on juuri tämä! Itsellänikin on Mummo Ankan keittokirja (varmaan vanhempi versio tuosta), mutta taitaa olla lapsuuden kodissa. Siitä kirjasta muistan juuri erään suklaakakun,mutta se taisi olla jokin perunajauhopohjainen. Hauska sattumut, että tänään leipomani kakku on juuri tämä sama kuin sinun leipomasi! Itse tosin hieman vähensin sokerin määrää.

    VastaaPoista
  2. Ihana että olette jakaneet reseptin täällä! Olen yrittänyt etsiä ko suklaakakun ohjetta monesti netistä tuloksetta. Tämä kakku on ollut meidän perheessä legendaarinen! Lapsena isoveljet leipoivat tätä paljon ja se on HYVÄÄ! :) kiitos tästä!

    VastaaPoista
  3. Olen leiponut kakku päiväkodin eskarissa lasten kanssa 1990 -luvulla. Ja tämä on tosi hyvä ja helppo tehdä.
    Namm…

    VastaaPoista