keskiviikko 8. helmikuuta 2012

Koskenlaskijan lohi



Kokkailua veljen kanssa! Saavuin Helsinkiin ja tarkoituksena oli tehdä päivällinen, josta riittäisi myös muille nälkäisille. Ohje on siis neljälle. Päädyimme tekemään kalaruokaa, ja koska olin viikonloppuna syönyt avomieheni vanhemmilla uunilohta kerma-sulatejuusto -kastikkeessa, päätimme kokeilla jotakin saman tapaista. Lisukkeeksi paistoimme vihanneksia, ja uutena tulokkaana päivällispöytään toimme ensimmäistä kertaa quinoan.

Quinoa on pinaatille ja punajuurelle sukua oleva yrtti, jonka syötävä osa on siemen. Quinoa on hyvä proteiinin lähde (14%), ja se sisältää paljon kuitua ja rautaa. Päätimme siis korvata tällä kertaa ohran quinoalla, ja kokeilu kannatti. Täyttävä quinoa oli todella helppo valmistaa, ja makukin oli kohdallaan. Lisäsimme keitinveteen kasvisliemikuution makua tuomaan, ja sekoitimme joukkoon vielä lopuksi nokareen voita, joten en vieläkään tiedä miltä pelkkä quinoa maistuu. Mutta ehkä sekin vielä selviää, tätä ruoka-ainetta nähdään nimittäin uudestaankin meidän ruokapöydässä!


Koskenlaskijan lohi

n. 500 g lohta
1 prk ruokakermaa
puoli pakettia (125 g) koskenlaskija paprika -sulatejuustoa
tuoretta ruohosipulia
tuoretta persiljaa
tuoretta basilikaa
suolaa
pippuria
isoja katkarapuja (pakaste)
rypsiöljyä

Voitele syvä uunivuoka tilkalla rypsiöljyä. Aseta lohi nahkapuoli alaspäin vuokaan.

Laita sulatejuusto ja pieni tilkka kermaa kulhoon ja mikrota niin, että juusto on sulanut. Sekoita joukkoon loppu kerma, silputut yrtit ja mausteet. Kaada vuokaan.

Laita sulaneet katkaravut uunivuokaan ja nostele sulatejuusto-kerma -seosta niin, että katkaravut sekoittuvat joukkoon. Nostele seosta myös lohen päälle.

Paista uunissa 200 asteessa noin 30 min tai kunnes lohi on kypsää.


Vihannekset pannulla

helmisipuleita
vihreitä papuja
porkkanaa
paprikaa
kirsikkatomaatteja
voita
1 tl hunajaa
tilkka sitruunan mehua
suolaa
pippuria

Kuori sipulit ja esikypsytä ne mikrossa. Helmisipulit ovat sen verran pieniä, että ne voi hyvin jättää kokonaisiksi, ei siis tarvitse pilkkoa.

Kuumenna nokare voita pannulla ja lisää sinne pilkotut porkkanat. Paista hetki. Lisää sipulit, puolitetut pavut ja pilkottu paprika.

Vihanneksia ei ole tarkoitus kypsentää aivan pehmeiksi, vaan ne saavat jäädä hyvinkin al denteksi. Lisää vasta paiston lopuksi puolitetut kirsikkatomaatit, jotta ne ehtivät kypsennyksen aikana vain lämmetä, eivätkä rikkoonnu vihannesten sekaan.

Mausta hunajalla, sitruunan mehulla, suolalla ja pippurilla. Tarjoile lisukkeena.

1 kommentti: