torstai 11. lokakuuta 2012

Luumu-kaurapaistos vol. 2


Olen säilyttänyt muutama viikko sitten poimimiamme luumuja parvekkeella sekä jääkaapissa, ja ne ovat säilyneet todella hyvin. Yhtä lukuunottamatta kaikki olivat käyttökelpoisia, ja niistä suurimman osan käytinkin tähän paistokseen.

Uhkasin tehdä aiemmin leipomastani luumu-kaurapaistoksesta omanlaiseni version eli hieman terveellisemmän paistoksen. Vanhemmiltani saadut tuliaiset pääsivät käyttöön ja sopivat todella hyvin tähän versioon paistoksesta. Varsinkin saksanpähkinät olivat mitä herkullisin lisä tähän jälkiruokaan!

500 g tuoreita luumuja
3 rkl luomu hunajaa
2 rkl perunajauhoja
kanelia
tuore vaniljatanko

25-40 g voita
kaurahiutaleit
1,5 rkl fariinisokeria
noin 1 dl kuorittuja saksanpähkinöitä
kanelia

Pese ja halkaise luumut ja poista niistä kivet. Sekoita luumujen joukkoon hunaja, kaneli sekä perunajauhot.

Halkaise tuore vaniljatanko pituussuunnassa ja keitä sitä 4 ruokalusikallisessa kiehuvaa vettä noin 5 minuuttia. Nosta vaniljatangon palat vedestä ja pyyhi sen sisältä mustat siemenet pois veistä apuna käyttäen. Lisää vaniljansiemenet sekä "vaniljavesi"luumujen joukkoon.

Sulata kattilassa voi ja lisää siihen kaurahiutaleita sen verran, että sulanut voi imeytyy hiutaleisiin, mutta ne eivät kuitenkaan jää turhan kosteiksi. Lisää loput aineet ja sekoita.

Kaada ensin luumuseos uunivuokaan. Ripottele luumujen päälle kauramuru ja laita vielä muutama voinokare paistoksen päälle.

Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia, tai kunnes kaurahiutaleet ovat tarpeeksi paahtuneet. Mitä vähemmän rasvaa on kaurahiutaleisiin verrattuna, sitä nopeammin hiutaleet tummuvat paiston aikana. Vahdi siis luumu-kaurapaistosta paiston aikana jotta kaurahiutaleet eivät pääse palamaan.

Anna luumu-kaurapaistoksen vetäytyä hetki ja nauti vaikka omatekoisen vaniljajäätelön kera. Luumu-kaurapaistoksen voi tehdä etukäteenkin edellisenä päivänä, sillä paistos ei yhtään huonone vietettyään yön jääkaapissa. Kylmänä nautittuna luumu-kaurapaistos ei ole aivan niin kirpeätäkään. Vaikka itse tosin pidin paistoksesta kirpeänä sekä lämpinä kylmän jäätelön kera!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti