keskiviikko 3. lokakuuta 2012

Suppilovahveropiirakka ruispohjalla

 

Sen lisäksi että saimme viime viikonloppuna kerättyä takapihalta oivan sadon, kävimme myös metsässä katsastamassa mitä muuta luonnolla olisi meille tarjottavaa. Pientä jännitystä piti yllä samana päivänä alkanut hirvestyskausi ja metsän laitaan jätetyt autot, joiden omistajilla saattaisi näin ensimmäisenä päivänä vielä olla liipasinsormi herkässä. Ainoaksi kiusaksi osoittautuivat kuitenkin hirvikärpäset, joiden kanssa minulla palaa hermot hyvinkin nopeasti.

Koiramme oli mukana ja sen hypellessä iloisesti keppi suussa uudelleen, ja yhä uudelleen kaatuneiden puunrunkojen yli saimme nopeasti kerättyä ämpärin puolilleen punaista puolukkaa. Avomieheni isä oli mukana tietäen parhaat marjastus- ja sienestyspaikat, ja sen ansiosta löysimmekin vielä reilu puoli ämpärillistä suppilovahveroita. Myös mustia torvisieniä löytyi sen verran, että niistä tehtiin illalla keitto koko porukalle. Puolukoista teimme smoothiet aamupalaksi sunnuntaina ja puolet suppiksista saimme mukanamme Lahteen, ja niistä syntyi tämä maukas suolainen piirakka.

Suosittelen kokeilemaan tätä ruispohjaa tavallisen vehnätaikinan sijasta. Rukiinen pohja sopi suolaiselle sienipiirakalle paremmin kuin hyvin. Ruispohjasta tuli todella maukas ja murea, ja jogurtti teki siitä ihanan mehevän.

Ruispohja

1,5 dl ruisjauhoja
1,5 dl vehnäjauhoja
100 g voita
suolaa
1 dl maustamatonta luonnonjogurttia

Sekoita jauhot, voi ja suola keskenään. Lisää jogurtti ja vaivaa taikinaksi. Painele voidellun piirakkavuoan pohjalle sekä reunoille. Laita piirakkapohja jääkaappiin odottamaan täytteen valmistamista.

Täyte

13 dl tuoreita suppilovahveroita
puolikas tuore chili
4 salottisipulia
40 g pekonia
puoli punttia persiljaa
3 munaa
2,5 dl ruokakermaa
0,5 dl maitoa
yrttisuolaa
mustapippuria
valkopippuria

Pilko sienet pienemmiksi ja paista kuivalla pannulla kunnes kaikki neste on haihtunut. Siirrä kulhoon odottamaan.

Pilko pekoni pieniksi paloiksi ja paista pannulla rapeaksi. Siirrä odottamaan talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen rasva imeytyy niistä pois.

Kuullota pannulla silputtu sipuli ja chili. Pekonista pannulle jäänyt rasva antaa niille makua, joten voit hyvin käyttää sitä paistamiseen.

Silppua persilja ja lisää se sienien sekaan muiden aineiden kanssa. Kaada seos ruispohjan päälle ja paista 200 asteessa noin 40 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti