keskiviikko 3. lokakuuta 2012

Kaunis luumuhillo


Saimme kuin saimmekin poimittua loput luumupuiden sadosta ja vielä hillouksenkin jälkeen meille jäi noin 6 kiloa luumuja syötäväksi sellaisenaan tai käytettäväksi ruoanlaittoon. Lisää luumua sisältäviä reseptejä on siis luvassa!

Kauniin värinen luumuhillo tuoksuu makealta ja näyttää herkulliselta keltaisine luumunpuolikkaineen.
Tällä ohjeella valmistuu noin 7-8 dl suussa sulavaa hilloa. Itselläni oli viisi 1,5 desin hillopurkkia ja hillo riitti juuri näihin purkkeihin.

1 kg tuoreita luumuja
500 g hillosokeria
2 dl vettä
puolikkaan sitruunan mehu

Kiehauta vesi ja kaada kuuma vesi luumujen päälle kulhoon. Kuoret irtoavat näin helpommin. Kuori luumut, puolita ne ja poista niistä kivet. Luumut kypsyvät nopeasti kiehuvassa vedessä, joten pehmeät luumut kannattaa yrittää kuoria niin, että saat myös niistä valuvan nesteen talteen.
(Luumujen kuorimista helpottaa kumihanskojen käyttö, jotka kädessä kuumat luumut eivät polta sormia ja luumujen kuoriminen onnistui ilman veistä.)

Kiehauta vedestä, sokerista ja sitruunan mehusta paksuhko liemi. Kaada sitruunasta puristettu mehu siivilän läpi kattilaan, jotta sitruunamehu olisi mahdollisimman kirkasta ja hilloon ei eksy siemenenpalasia tai hedelmälihaa.

Lisää kuoritut luumut kattilaan ja anna seoksen keittyä miedolla lämmöllä hieman kiehuen noin 15 minuuttia. Sekoita välillä.

Kuori vaahto pois hillon pinnalta. Hyvä apuväline tähän on pieni kastikekauha. Itse kuorin vaahtoa pois useaankin otteeseen aina sekoitusten välissä.

Hillopurkkien käsittely:

Jotta hillo säilyisi pilaantumatta on tärkeää käsitellä hillopurkit huolellisesti. Itse keitän, lämmitän ja vielä desinfioin purkit ennen hilloamista varmistaakseni mahdollisimman puhtaan lopputuloksen. Jopa työvälineet on hyvä käyttää kiehuvan veden kautta.

Keitä kattilassa vesi ja upota lasiset hillopurkit kiehuvaan veteen niin, että ne uppoavat veden alle kokonaan. Keitä myös kannet.

Nostele hillopurkit ja kannet pois kiehuvasta vedestä ja asettele ne uunipellille leivinpaperin päälle ylösalaisin. Silikonipäiset pihdit toimivat tässä hommassa kuin unelma. Kiehuvan veden kaataminen pois lasipurkeista käy niillä turvallisemmin sillä ne eivät lipsu kuten tavalliset pihdit. Muista, ettet koske paljain käsin lasipurkkien tai kansien sisäpintoihin tai ulkokierteisiin.

Laita lasipurkit 50 asteiseen uuniin kuivumaan hetkeksi.

Kun purkit ovat hieman kuivuneet ota ne uunista ja kaada yhteen niistä muutama sentti viinaa. Itse taisin tällä kertaa käyttää kossua. Sulje purkin kansi, heiluta lasipurkkia niin että viina desinfioi koko sisäpuolen ja kaada viina seuraavaan purkkiin. Toista kunnes kaikki purkit ja kannet on käsitelty.
Huom! Lasipurkit ovat tässä vaiheessa kuumia ja ne jäähtyvät kun ne otetaan ulos uunista ja sisälle kaadetaan kylmää nestettä. Älä siis kierrä kantta kovin tiukalle, sillä jäähtyessään se kiristyy ja lopputuloksena sinulla on suljettu hillopurkki, jossa on 2 senttiä viinaa pohjalla. Tämän kokeneena (ja huonoin käsilihaksin varustettuna) suljen nykyään kannen hyvin löyhästi kiinni ja kääntelen hillopurkkia tiskialtaan yllä, jotta mahdollisesti ulos valuva viina ei sotke koko keittiötä.

Näiden kaikkien vaiheiden jälkeen hillopurkit ovat niin puhtaita, että hillo säilyy niissä pilaantumatta ja oikeassa lämpötilassa pidettynä vuosia.

Kaada hillo lasipurkkeihin. Hilloa ei saisi valua purkin ulkokierteisiin, joten tässä työvaiheessa on hyvä käyttää apuna isosuista trattia. Jos sellaista ei ole käytössä voit helposti askarrella sellaisen muovi- tai pahvimukista leikkaamalla siitä pohjan irti. Muista käyttää myös tämä apuväline kiehuvassa vedessä, mieluusti jopa kastaa se viinaan.

Täytä hillopurkit kierteiden alareunaan asti ja kierrä kansi niin tiukalle kuin saat. Itse laitoin vielä teelusikallisen konjakkia jokaiseen hillopurkkiin hillon päälle ennen kannen sulkemista. Tämä myös suojaa hilloa pilaantumiselta.

Purkitusvaiheessa hillo on vielä todella löysää mutta älä anna sen häiritä. Seuraavaan aamuun mennessä hillon pitäisi olla jähmettynyttä.

Laita hillopurkit yöksi viileään ja tarkista aamulla että kansien keskiosa on painunut alas. Kun hillo purkitetaan ja kansi suljetaan kuumana, syntyy hillopurkin sisälle jäähtyessä alipaine, joka vetää kannen keskiosan sisälle. Näin tiedät että hillo on tiiviisti säilötty. Jos keskiosa on ponnahtanut takaisin ylös ennen hillopurkin avaamista on purkkiin päässyt ilmaa ja hillo mitä luultavimmin pilaantunut (jos hillo on ollut säilöttynä pitkään. Jos keskiosa ei laskeudu ollenkaan tai se ponnahtaa ylös melkein heti säilömsien jälkeen, on hillo tietenkin vielä syötävää mutta se kannattaa käyttää mahdollisimman pian.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti