sunnuntai 30. syyskuuta 2012

Luumu-kaurapaistos


Avomieheni vanhempien takapihalla kasvaa kaksi luumupuuta, joiden yläoksat ovat täyttyneet pulleista luumuista. Vietimme viikonloppua Sysmässä ja heti sateen tauottua kävimme avomieheni kanssa poimimassa kaikki kättemme ylettyvissä olevat luumut tarkoituksenani keittää niistä luumuhilloa. Suunnitelmiin tuli kuitenkin muutos kun mieleeni tuli kokeilla jälkiruoan tekoa ensimmäisestä poimimastamme erästä.

Olen jo muutamaan kertaan tänä syksynä tehnyt kotimaisista omenoista omena-kaurapaistosta, joten miksipä samaa ei voisi tehdä myös luumuista! Löysin hyvältä kuulostavan reseptin tästä linkistä, jota päätin käyttää lähes sellaisenaan. Ohjeessa on mielestäni liikaa sokeria, mutta koska en ollut aiemmin käyttänyt luumuja jälkiruoassa en uskaltanut sokerien määrää vähentääkään.

Makeat luumut muuttuivat paistoksessa kirpeiksi ja niihin tuli hento liköörinen maku, mitä kompensoi sokerinen, rouskuva kauramuru sekä vaniljajäätelö. Luumu-kaurapaistos ei kokonaisuudessaan ollut kauhean makea, joten se oli kivaa vaihtelua yleensä kovin makeille jälkiruoille.

Onneksi tästä päivästä näyttää tulevan suht' aurinkoinen, ja pääsemme kiipeämään luumupuiden ylimpiä oksia tyhjentämään. Sen verran ylimääräisiä luumuja täytyy pystyä kerätä että voin tehdä tästä luumu-kaurapaistoksestani omanlaiseni, hieman terveellisemmän version. Mutta sitä odotellessa suosittelen ehdottomasti kokeilemaan tätä herkkua!

1 kg tuoreita luumuja
1 dl sokeria
2 rkl perunajauhoja
(2 rkl konjakkia)
1 tl kanelia
100 g voita
1,5 dl kaurahiutaleita
1,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl sokeria
hunajaa

Pese ja halkaise luumut ja poista niistä kivet. Sekoita luumujen joukkoon sokeri, perunajauho, konjakki sekä kaneli. Kaada luumut voideltuun uunivuokaan.

Sulata voi ja sekoita siihen loput ainekset. Ripottele kauraseos luumujen päälle. Valuta kauraseoksen päälle juoksevaa hunajaa ja paista uunissa 200 asteessa noin 30 minuuttia. Tarjoile lämpimänä vaniljajäätelön kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti