sunnuntai 30. syyskuuta 2012

Omenarahkapiirakka Raw food -pohjalla


En tiedä mistä sain idean kokeilla Raw food -piirakkapohjan tekemistä, sillä koko raakaruokavalio on minulle lähes tuntematon käsite. Kuitenkin idea korvata viljat ja sokeri luonnonmukaisilla raaka-aineilla oli sen verran houkutteleva, että sitä oli pakko lähteä kokeilemaan.

Muun muassa pähkinöistä ja kuivatuista hedelmistä koostuva taikina oli erilainen mutta niin maukas ja hyvän makuinen että tiedonnälkäni raakaruokavaliota kohtaan vain kasvoi. Olenkin viimeisen viikon lueskellut aiheesta ja vaikka kokonaisuudessaan raakaruokavalio ei sytytä, saa siitä hyviä ideoita ruoanlaittoon toisenlaisilla raaka-aineilla ja menetelmillä. Miltä esimerkiksi kuulostaa maidon teko cashew-pähkinöistä tai tattarin idättäminen piirakkataikinaa varten? Lisäksi repertuaariin kuuluu erilaiset, luonnonmukaiset raaka-aineet, joiden nimistä minä en ainakaan osaisi päätellä niiden käyttötarkoitusta. Sen verran mielenkiintoiselta ja salaperäiseltä raakaruokavalio kuitenkin kuulostaa, että kunhan ehdin perehtyä siihen vielä hieman enemmän niin joitakin reseptejä on luultavasti aivan pakko kokeilla.

Tämä piirakka on siis vain pohjansa puolesta Raw food -ruokaa, ja pohjassakin käytin kaurahiutaleita korvaamaan kookoslastut, joista en niin kovasti pidä. Kokonaisuudessaan piirakka oli todella onnistunut makuelämys, sillä voimakkaasti maustetuttuja omenoita sekä mausteista, makeaa pohjaa tasapainotti raikas ja viileä rahkakerros.

Raw food -pohja

2,5 dl saksanpähkinöitä
1 dl mantelilastuja
1 dl kaurahiutaleita
1 dl rusinoita
4 taatelia
2 rkl luomu hunajaa
kanelia (n. puoli tl)
1/4 tl muskottia jauhettuna
ripaus suolaa

Ennen pähkinöiden käyttöä niitä olisi syytä liottaa yön yli tai vähintään 8 tuntia. Näin niiden sisältämät arvokkaat ravintoaineet ovat paremmin kehomme käytettävissä eivätkä ne kuormita ruoansulatustamme. Koska minulla oli kiire saada piirakka valmiiksi seuraavaksi päiväksi ja rahkatäytteen piti antaa hyytyä yön yli, jäi minulta tämä vaihe tällä kertaa tekemättä. Tämän ohjeen noudattaminen on ehkä enemmän täysipäiväisen raakaruokailijan selviytymiskeino, mutta ensi kerralla tulen kyllä kokeilemaan tätäkin temppua.

Pilko saksanpähkinöitä hieman pienemmäksi ja laita ne isohkoon astiaan. Lisää joukkoon mantelilastut, kaurahiutaleet, rusinat sekä mausteet. Sekoita tehosekoittimessa tasaiseksi, hieman murupohjan näköiseksi massaksi. Siirrä seos toiseen kulhoon odottamaan.

Puolita taatelit ja hienonna ne tehosekoittimessa. Sekoita taatelit ensin kulhossa muun seoksen kanssa ja hienonna seosta tämän jälkeen vielä tehosekoittimessa. Jos tehosekoittimessasi on tarpeeksi tehoja voit lisätä sekaan hunajan. Oma blenderini ei ole mistään tehokkaimmasta päästä, joten tässä vaiheessa seos kävi sille liian paksuksi ja tahmeaksi. Hunajan pystyi kuitenkin lisäämään seokseen käsinkin.

Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Laita pohja jääkaappiin oleutumaan ja odottamaan rahkatäytteen valmistumista.

Rahkatäyte

2 dl kermaa
2 dl maitorahkaa
1/2 dl sokeria
vaniljasokeria
4 liivatelehteä

Vatkaa kerma ja sekoita joukkoon sokerit. Itse ripottelin runsaasti vaniljasokeria kerman joukkoon. Lisää rahka ja nostele tasaiseksi. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä noin 15 minuuttia. Puristele niistä huolella ylimääräinen vesi pois ja sekoita kiehuvaan vesitilkkaan. Kaada kuuma neste ohuena nauhana kermarahkaseokseen koko ajan sekoittaen. Kaada tasainen seos pohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa yön yli.

Omenatäyte

kirpeitä kotimaisia omenoita
1 rkl fariinisokeria
1 rkl hunajaa
kanelia
1 rkl sitruunanmehua
voita

Poista omenoista kota mutta jätä kuoret. Pilko kuutioiksi ja laita kulhoon. Sekoita joukkoon muut aineet paitsi voi. Kaada omenat uunivuokaan ja ja laita muutama nokare voita omenoiden päälle. Paista uunissa 200 asteessa kunnes omenat ovat pehmenneet. Sekoita omenoita muutamaan kertaan paiston välissä, jotteivät päällimmäiset kuivu ja alimmat tartu uunivuokaan kiinni. Anna omenoiden jäähtyä ja asettele piirakan päälle.
Itse paistoin omenat jo illallla piirakan teon yhteydessä ja asettelin ne piirakan päälle aamulla, kun rahkatäyte oli hyytynyt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti