maanantai 24. syyskuuta 2012

Kukkakaali-savuporokeitto


Avomieheni sai valita tämän päivän ruokamme ja hänen toiveenaan oli "joku keitto". Hetken mietittyäni eri vaihtoehtoja päädyin kukkakaaliin, joka olikin aivan nappiosuma, sillä kukkakaalin kilohinta lähikaupassamme oli alle 2 euroa. Tulikin ostettua oikein suuri kukkakaali, josta riittää joku ilta dippailtavaksikin - kermaviiliin dipattuna tuore kukkakaali on ihan parasta!

Kukkakaali sai rinnalleen savuporo-sulatejuuston, joka antoi keitolle täyteläisyyttä ja makua peittämättä kuitenkaan kukkakaalin hentoa makua. En itse asiassa uskonut että keitosta tulisi näinkin hyvää, eli lämpimästi voin suositella kokeilemaan tätä reseptiä. Hintakaan ei kirpaise, raaka-aineet keittoa varten maksoivat alle 4 euroa, eli noin euron / annos.

400 g kukkakaalia
1 l vettä
2 kasvisliemikuutiota
200 g sulatejuustoa (Koskenlaskija savuporo)
(vehnäjauhoja)

Revi kukkakaalista suurinpiirtein saman kokoisia nuppuja kattilaan. Kukkakaalia pitäisi olla noin 400 grammaa ilman lehtiä. Itse mittasin keittiövaa'an avulla oikean määrän, sillä olin ostanut hieman isomman kukkakaalin, josta oli tarkoituskin jäädä hieman yli.

Keitä vesi vedenkeittimessä ja kaada kiehunut vesi kattilaan kukkakaalin sekä kasvisliemikuutioiden päälle. Keitä noin 10 minuuttia tai kunnes kukkakaali on kypsynyt pehmeäksi.

Ota kattila liedeltä ja sekoita joukkoon sulatejuusto muutamana palana. Soseuta bamiksella tasaiseksi.

Minun makuuni keitto jäi koostumukseltaan hieman liian laihaksi, joten kiehautin soseutetun keiton uudelleen ja suurustin sen vehnäjauhoilla. Sekoita makusi mukaan 1-2 rkl vehnäjauhoja tilkkaan vettä ja lisää seos kiehuvaan keittoon ohuena vanana koko ajan sekoittaen. Sekoita hetki varmistuaksesi ettei jauho paakkuunnu ja ota kattila liedeltä. Tarjoile ja nauti!

Tein meille keiton lisukkeeksi vielä tomaatti- sekä valkosipulileipiä pikaiseen uunissa. Leikkaa ruispaahtoleipiä kolmeen osaan ja voitele osa tomaattipyreellä ja osa valkosipulivoilla. Hyvin hyvää ja valkosipulista leipää tuli, kun silppusi yhden ison valkosipulinkynnen noin ruokalusikalliseen voita. Paista uunissa 175 asteessa kunnes leivät ovat saaneet hieman väriä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti