sunnuntai 9. syyskuuta 2012

Chili-tomaattikeitto


Vanhempani viettivät viikonlopun kaveripariskuntansa mökillä, ja tuliaisina he toivat kotiin autollisen omenoita, tomaatteja, karviaisia ja itsekeitettyjä mehuja. He toivat mukanaan jopa puskallisen minttua, mikä kädessään äiti astui ovesta sisään. Osan näistä herkuista saimme vietäviksi omaan jääkaappiimme.

Emme avomieheni kanssa ikinä jää viikonlopuiksi Lahteen, vaan matkustamme aina joko Helsinkiin tai Sysmään viikonlopun viettoon. Tänä viikonloppuna miehelläni oli peli Lahdessa, joten päätimme viettää Lahti-viikonlopun, joka oli ehkä lajissaan toinen minkä ikinä olemme täällä viettäneet. Kävi ilmi, että viikonloput Lahdessa ovat rentouttavia, pitkiä ja oikein mukavia. Ruoanlaittoonkin oli enemmän aikaa, mikä oli mukavaa vaihtelua aikataulutetulle arjelle. Lauantain menussa olikin siis tomaattikeittoa, jonka ohjeen olin äidin lahjoittamien tomaattien innostamana etsinyt netistä. Alkuperäinen ohje löytyy tästä linkistä. En ollut aikaisemmin törmännyt tähän blogiin, ja selailtuani sitä hieman löysin uskomattoman mielenkiintosia reseptejä, joita on ehkä vielä pakko kokeilla. Ihan vain kuvienkin takia kannattaa tsekata tuo blogi, siellä on niin hienoja ja herkullisia ruokakuvia!

10 tomaattia
1 sipuli
1 valkosipuli
1 chili
muutama timjaminoksa
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
1 tl sokeria

nokare voita
1 dl kasvislientä
1 dl kuohukermaa

Halkaise tomaatit ja sipuli, mutta älä kuori sitä. Aseta tomaatit, sipulin puolikkaat, valkosipuli (kokonaisena kuorineen) ja chili uunipellille. Kaada päälle reilusti oliiviöljyä, rouhi suolaa ja pippuria sekä sirottele sokeria kasvisten päälle. Laita joukkoon myös muutama timjaminoksa paiston ajaksi. Paahda uunin keskiosassa 225 asteessa noin puoli tuntia. Siirtele kasviksia hieman paiston puolivälissä varmistaaksesi etteivät kasvikset pala kiinni peltiin.

Anna kasvisten hieman jäähtyä ja poista kaikista kuoret. Poista chilistä myös siemenet. Jos tarpeellista, pilko kasviksia hieman pienemmiksi ja laita kattilaan (ei timjamia).

Paista öljyn ja voin seoksessa noin minuutin verran ja lisää kasvisliemi sekä paahdosta pellille jäänyt liemi. Anna kiehua hiljalleen noin 20 minuuttia.

Ota kattila pois liedeltä ja soseuta se sauvasekoittimella tasaiseksi. Laita kattila takaisin levylle ja lisää kerma. Sekoita ja kiehauta. Tarkista maku ja mausta tarpeen mukaan.

Ripottelin keiton päälle pilkottuja aurinkokuivattuja tomaatteja, mozzarellan paloja, hienonnettuja yrttejä (timjamia ja basilikaa), pestoa, kermaa, balsamicoa ja rouhittua mustapippuria. Nämä lisukkeet tulivat tarpeeseen, sillä keitto oli avomieheni mielestä ehkä hieman tulista, ja ne lievittivät tulisuutta. Koristeena käyttämäni pesto oli edelliseltä päivältä jäänyttä, ja sopi tomaattikeiton kanssa erinomaisesti. Myös mozzarella sopi keittoon hienosti, se nimittäin sulaa hiukan joutuessaan kuumaan keittoon.

Nam, mikä syysruoka!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti