torstai 18. huhtikuuta 2013

Ribollita eli italialainen papukeitto

 

Italialaiset sen taitavat - nimittäin hyvän ja aidon makuisen ruoan tekemisen vähin elein. Ribollita on kuuluisa Toscanalainen keitto, josta on olemassa paljon erilaisia muunnelmia, mutta sen tärkeimmät raaka-aineet ovat aina leipä, pavut ja edulliset vihannekset, kuten porkkana, kaali ja sipuli. Keitto on syntynyt alunperin talonpoikaisperheissä, joissa edellispäivän Minestronekeitto on uudelleen lämmitetty ja nautittu vanhan leivän kera. Nimi "Ribollita" tarkoittaakin uudelleen lämmittämistä.

Tämän ohjeen nappasin Me Naiset -lehden numerosta 2/2013, jota kerran satuin hyvin nälkäisenä selailemaan ja söin jo silmilläni keiton ohjetta lehden sivuilta. Tämä tomaattipohjainen keitto onkin todella maukas, se on kevyt ja mausteinen, ja lisukkeeksi tekemäni rapsakat krutongit toivat rakenteellaan kivan lisän keittoruokaan. Pavut tekevät muuten kevyestä keitosta ruokaisan ja ne maistuvatkin erinomaisilta tomaattipohjaisessa liemessä. Buon appetito!

400 g kypsiä, valkoisia papuja
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 punainen chili
1/2 purjo
1-2 porkkanaa
1-2 sellerinvartta
400g tomaattimurskaa
200 g kiinankaalia
1 tl rosmariinia
1-2 tl basilikaa
1/2 l kasvislientä
2-3 mausteneilikkaa
4-6 viipaletta täysjyväleipää

Silppua sipulit ja chili ja kuullota niitä öljyssä kattilassa.

Pilko loput kasvikset ja lisää kattilaan. Lisää joukkoon myös tomaattimurska, kasvisliemi sekä mausteet ja anna hautua noin 15 minuuttia.

Lisää pavut ja hauduta kunnes kaikki komponentit ovat kypsiä. Tarkista maku.

Paahda leipäviipaleet ja aseta ne keittokulhon pohjalle. Lisää keitto päälle ja nauti. TAI voit paahtaa leipäviipaleista krutonkeja, joita voit ripotella keiton päälle.

Krutonkien marinadi:

1/2 dl oliiviöljyä
tilkka balsamicoviinietikkaa
1 valkosipulinkynsi
rosmariinia
basilikaa
mustapippuria
chilirouhetta

Mittaa ainekset kulhoon ja sekoita. Kuutioi leipäviipaleet ja sekoita marinadin joukkoon niin, että kaikki leipäkuutiot ovat maustuneet.

Levitä leipäkuutiot uunipellille leivinpaperin päälle ja paahda 250 asteisessa uunissa kunnes ne ovat saaneet hieman väriä ja ovat sopivan rapeita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti