maanantai 11. kesäkuuta 2012

Chiliuuniperunat ja kermaviilikastike


Uudesta chiliöljystäni innostuneena päätin tällä kertaa tehdä hieman toisenlaisia uuniperunoita. Yleensä olemme tehneet tämän kermaviilikastikkeen kanssa aivan tavallisia uuniperunoita, eli folioon käärittyjä rosamundia. Koska nopeus oli yksi tärkeimmistä kriteereistä tämän päivän ruoan kohdalla, oli tavallisen perunalajikkeen valinta tällä kertaa oikea.

Kastikkeen resepti on kaukainen muisto vuosien ja taas vuosien takaa, kun kävimme kaverini kanssa Cafe Picnicissä syömässä. Kuulin silloin ensimmäistä kertaa sellaisesta asiasta kuin CityShopparin etukortti, jolla sillä kertaa sai Cafe Picnicistä uuniperuna-annoksia kaksi yhden hinnalla. Annokseen kuului kermaviilikastike, johon oli sekoitettu fetaa ja kinkkusuikaleita. Kylmä kermaviilikastike ja lämmin uuniperuna olivat herkullinen ja täyttävä ateria, jota on helppo ja halpa tehdä myös itse kotona mieleisistään raaka-aineista.

En tiedä miksi juuri tämä kerta on jäänyt mieleeni niin vahvana, sillä söimme usein ulkona kavereitteni kanssa jo nuoresta. Muistan kuitenkin selvästi, miten ateriat syötyämme vanhempi kaverini otti etukortin vielä esille ja kumitti tarjouksen kohdalle vedetyn ruksin näkymättömiin. Muistan olleeni ystävästäni ylpeä!

perunoita
chilirypsiöljyä
soijaa
ruohosipulia
timjamia
mustapippuria

1 prk kermaviiliä
katkarapuja (pakaste)
salaattijuustokuutioita
kevätsipulin varsi
ruohosipulia
1 tl balsamicoa
sitruunan mehua
yrttisuolaa

Tee ensin mausteseos perunoille. Sekoita chiliöljy, soija, mustapippuri sekä silputut, tuoreet yrtit keskenään suurehkossa kulhossa. Pese perunat ja halkaise ne pituussuunnassa. Laita perunat kulhoon ja sekoita mausteseoksen kanssa.

Asettele perunat uunivuokaan kuoripuoli alaspäin. Sivele kulhoon jäänyttä mausteseosta perunoiden päälle sudilla ja laita perunat uunin 200 asteeseen keskitasolle pasitumaan. Perunoiden koosta riippuen paistoaika vaihtelee, mutta keskikokoiset perunat paistuivat minulla tällä kerralla 40 minuuttia. Kannattaa antaa perunoiden kypysä ja maustua rauhassa, maku on sen arvoinen! Paiston keskivaiheilla sudin vielä loput mausteseoksesta perunoiden päälle varmistaakseni lopputuloksen. Perunoista tulikin pehmeitä ja mehukkaita, sekä ihanan tulisia, mikä sopi erittäin hyvin kylmän kastikkeen kanssa.

Kastike

Ostimme tarjouksesta kokeiluna salaattijuustoa, jota emme aikaisemmin olleet maistaneet. Tavernan Cooking and salad -salaattijuusto oli mieluisa yllätys, sillä sitä ei oltu kuutioitu valmiiksi - palojen koon sai siis päättää itse! Pienistä iloista ne hyvät asiat koostuu.

Pilko siis salaattijuusto sekä kevätsipulin varsi pieniksi paloiksi. Kaada ne kulhoon kermaviilin, silputun ruohosipulin, balsamicon, sitruunanmehun sekä yrttisuolan kanssa. Sekoita ja laita hetkeksi jääkaappiin oleutumaan. Suosittelen ostamaan Pirkka kermaviiliä, sillä se on koostumukseltaan todella paksua eikä muutu veteläksi. Toinen hyvä ja paksu kermaviili löytyy Eldoradolta, ja näitä kahta merkkiä käytänkin aina kun dippaamme vihanneksia - mitä paksumpaa dippi on sitä enemmän sitä saa suuhun per porkkanapala!

Ennen tarjoilua sekoita kermaviilikastikkeeseen sulatetut katkaravut. Tarjoile kylmä kermaviilikastike uunista tulleiden kuumien uuniperunoiden kanssa - ja varo vihlovia hampaita!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti