perjantai 2. maaliskuuta 2012

PoronkäristysEnglantilainen ystäväni ja hänen avomiehensä ovat luonamme viikon lomalla, ja heille oli yhtenä iltana aivan pakko tarjota päivälliseksi perinteistä poronkäristystä. Poro on ulkomaalaisille eksoottinen ruoka ja sen syöminen puolukkahillon kera saattaa tuntua hyvinkin hullulta. Vieraat kuitenkin nauttivat ateriasta ja kuulemma puolukkahillo sopi sittenkin yhteen poron kanssa - jollakin oudolla tavalla.

Ostin pakastettua poronlihaa, joka oli valmiiksi suikaloitu käristystä varten. En ollut aikaisemmin huomannut kuinka hyvä valikoima kaupoissa on poronkäristykseen tarkoitettuja pakasteita. Valinta oli tällä kertaa kuitenkin helppo, sillä ostamani porinliha oli todella hyvässä alennuksessa!

En ollut aikaisemmin valmistanut poronkäristystä, joten käytin varmuuden vuoksi ohjetta, joka oli ostamani pakastepussin kyljessä. Yllätyin todella ohjeen helppoudesta, ja lopputuloskin oli sen avulla erittäin maittava! Ohjeesta riittää neljälle pieneen nälkään tai kolmelle vähän suurempaan.

750 g poronkäristystä (pakaste)
100 g voita
3 dl vettä
suolaa
pippuria

Lisäksi

1 kg jauhoisia perunoita
25 g voita
n 2 dl maitoa
suolaa

puolukkahilloa

Anna poronlihan sulaa huoneenlämmössä muutama tunti ennen paistoa. Liha saa kuitenkin olla vielä vähän kohmeista kun se menee pannulle.

Laita kasariin voi ja anna sen sulaa. Lisää kuumalle pannulle poronliha. Anna paistua välillä käännellen. Kun liha on saanut ruskean pinnan lisää joukkoon vesi. Anna hautua n 1,5 tuntia miedolla lämmöllä. Itse annoin käristyksen muhia hieman alle ohjeessa mainitun ajan, mutta liha oli jo silloin todella mureaa. Mausta lopuksi suolalla ja pippurilla maun mukaan.

Perunamuusi valmistui odotellessa. Pistä kuoritut perunat keittymään hyvissä ajoin ja kaada keitinvesi pois kun ovat kypsiä. Lisää joukkoon voi ja sekoita tasaiseksi sähkövatkaimella. Kuumenna maito ja lisää vähitellen muusin joukkoon sekoitten aina välissä. Tarkkaile muusin paksuutta, sillä et välttämättä tarvitse ohjeen keromaa määrää maitoa. Kun koostumus on mielestäsi hyvä, lisää maun mukaan suolaa ja sekoita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti