perjantai 2. maaliskuuta 2012

Täydellinen pitsapohjaOlin lupautunut tekemään avomiehelleni ja tämän kavereille pitsaa, kun he olivat tulossa meille saunomaan. En ollut koskaan tehnyt itse pitsataikinaa vaan yleensä mies on hoitanut sen osan tästä ruokalajista. Koulukaverini vinkkasi minulle hyväksi havaitsemansa reseptin, joka löytyy Pastanjauhantaa-blogista tästä linkistä. Paremmasta tietämättä päätin kokeilla tätä ohjetta, ja sehän oli aivan mahtava! Parempaa pitsataikinan reseptiä saa hakea. Pohjasta tuli kova mutta rapea, ja se ei turvonnut uunissa pullamaiseksi vaan pysyi litteänä - juuri sellaisena kuin mistä itse pidän. Toinen hyvä asia taikinassa on maun lisäksi se, että aineet sekoittamalla taikinasta tulee aina täydellinen. Ei tarvitse lisätä sen enempää jauhoja kuin vettäkään, kunhan vain seuraa ohjeessa kerrottuja määriä.

Ohjeesta syntyy kaksi isohkoa pitsaa, mutta jos haluat tehdä koko pellin peittävän pitsapohjan, jätä 1/3 aineista laittamatta. Itse tein kaksi pellillistä, sekä kasvis- että lihaversiot, joten kerroin taikinan puolellatoista. Taikinaa tuli juuri oikea määrä näillä laskuilla.
Eli tästä ohjeesta tulee siis ne kaksi isohkoa pitsaa....

350 g vehnäjauhoja
1 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
2 rkl oliiviöljyä
2 1/4 lämmintä vettä

Sekoita jauhot, kuivahiiva ja suola keskenään. Itse käytin tässä vaiheessa puuhaarukkaa. Sekoita öljy ja kädenlämpöinen vesi (saa olla hieman lämpimämpääkin) keskenään ja lisää kuiva-aineiden joukkoon. Vaivaa taikinaa, kunnes se on tasaista ja irtoaa käsistä. Itse vaivasin taikinan käsin, ja vielä lopuksi möyhin sen kunnolla. Taisin laskea hakanneeni taikinaa sata kertaa, jolla sain todella tiiviin möykyn aikaiseksi. Tähän osioon kannattaa panostaa, sillä taikinaan halutaan hyvä sitko.

Laita taikina liinalla peitettyyn kulhoon nousemaan noin tunniksi. Taikinan pitäisi siinä ajassa olla noussut kaksinkertaiseksi. Paras paikka taikinalle nousta on lämmin paikka - avomieheni äiti laittaa taikinan aina mikroon nousemaan, johtuneeko siitä että siellä ei vedä, en tiedä. Onpahan ainakin kulho poissa tieltä keittiön pintoja putsatessa!

Noussutta taikinaa kannattaa vaivata vielä hetki. Saatat tarvita hieman jauhoja auttamaan asiaa. Jaa taikina niin moneen osaan kuin olet pitsoja tekemässä, ja kauli pohjat valmiiksi leivinpaperin päällä. Jotta pohjasta saadaan rapea, on pelti esilämmitettävä uunissa ennen pitsan paistoa. Näin pitsapohja pääsee valmiiksi kuumalle alustalle kuumaan uuniin ja lopputulos on taattu! Pistä siis pelti uuniin kuumenemaan reilusti ennen kuin uuni on tarvittavat 250 astetta. Siirrä pitsa leivinpaperin kanssa kuumalle pellille ja anna paistua, kunnes pohja on hieman tummunut ja juusto ruskistunut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti